Okiem zielarza: zakochaj się w majowych bzach
Karolina Smoderek – Wasz zielarz | 20 maja 2019
Za nami kwietniowe zbiory zasobnych w rutynę kwiatów forsycji, a już w maju rozpoczyna się sezon na bzy. Te niewielkie drzewka lub krzewy spotkamy często w miejskich parkach, na skwerkach, w ogródkach i na działkach. Wybierając się na spacer z bliską sercu osobą – bowiem maj jest miesiącem zakochanych – można nie tylko skomponować przepiękny bukiet do swojego domu, ale również zafundować sobie pełną naturalnych antyoksydantów i bardzo smaczną herbatkę z bzu.
Lilak pospolity (Syringa vulgaris L.) nazywany jest potocznie bzem. Dzięki dużej zawartości flawonoidów w surowcu (zwłaszcza kwercetyny, rutyny i kemferolu) wykazuje silne działanie przeciwrodnikowe. Dodatkowo obecność syringiny gwarantuje działanie ochronne i regenerujące na miąższ wątroby, co przyczynia się również do podniesienia odporności organizmu i przeciwdziałania alergii (stąd częste porównania bzu do ziół immunostymulujących). Z kolei fitoncydy zawarte w kwiatach bzu mają działanie antybakteryjnie i przeciwwirusowe, dlatego warto pić napar z bzu podczas przeziębienia. Tymczasem flawonoidy wykazują działanie przeciwutleniające, przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne, uszczelniające, wzmacniające i rozszerzające naczynia krwionośne, co tłumaczy użycie kwiatów bzu w profilaktyce i problemach układu krążenia.
Wskazania do stosowania:
- jako środek przeciwpasożytniczy i przeciwgrzybiczy (przyjmowany na czczo)
- w przebiegu przeziębienia jako środek napotny, przeciwgorączkowy i przeciwzapalny
- jako środek ochraniający i regenerujący wątrobę
- w problemach układu krążenia
- jako środek czyszczący krew oraz wspomagający diurezę w kuracjach odtruwających
- pomocniczo w chorobach autoimmunologicznych
- zewnętrznie do przemywania błon śluzowych jamy ustnej (w przebiegu candidy), oczu (zapalenie spojówek), narządów płciowych (upławy, hemoroidy)
- w problemach trądzikowych, owrzodzeniach, liszajach oraz skóry z łojotokiem i przebarwieniami.
Postaci leku i dawkowanie: napar z kwiatów, lemoniada, nalewka lecznicza oraz syrop. Bezpieczeństwo dla kobiet w ciąży – surowiec bezpieczny, jednak nie należy nadużywać. Czas zbiorów: kwiaty bzu pospolitego zbieramy podczas kwitnienia w maju.
Wybór zielarza: A gdyby tak bez pospolity o smaku karmelu? Czemu nie?
Zbierz kwiaty (rozwinięte lub w pączkach) w słoneczne południe, kolor nie ma znaczenia. Umieść kwiaty w słoju, ubij ściśle. Zamknij szczelnie słój z kwiatami i odstaw w ciepłe miejsce, aż kwiaty stracą kolor (przy białych będzie to trudne do zauważenia – na pierwszy raz wybierz fiolet lub lila). Wykorzystaj piekarnik – 2 godz. w 45 stopniach zrobią swoje. Po wyjęciu z piekarnika wyjmij kwiaty ze słoja – w kontakcie z powietrzem natychmiast zbrązowieją i zaczną wydzielać zapach karmelu. Wystarczy wówczas wysuszyć karmelowe kwiaty na gazecie i gotowe.
Gabinet: Metatron - Holistyczne Centrum Wiedzy i Naturalnych Terapii, al. Marsz. J. Piłsudskiego 4D
- konsultacje indywidualne dzieci i dorosłych
- mieszanki ziołowe na zamówienie
- warsztaty z degustacją
Zapisy pod nr. tel.: +48 505 724 094, +48 797 343 799
Tagi: zapach, karmel, trudność, wiedza, holistyka, antyoksydanty, diureza, nalewka, lecznicza, właściwości, zapachy,
Komentarze użytkowników (0)
Dodaj komentarzKalendarz Imprez
Najbliższe wydarzenia
Niedziela, 5 lutego 2023
Spotkanie z Krystyną Czerni i wystawa sztuki sakralnej
Piątek, 10 lutego 2023
Pijcie Ocet, czyli spektakl w WCK Marysin
Niedziela, 12 lutego 2023
Lwy Fortepianu w hotelu Boss


Nasza ankieta
Jaka forma imprez lokalnych podoba Ci się najbardziej?