Okiem dietetyka: Wakacje - znakomity moment na rozpoczęcie przygody ze zdrowym odżywianiem
Anna Maria Protasewicz-Żurawska | 5 sierpnia 2019
Wakacje kojarzą nam się z większa ilością wolnego czasu, z naturą, odpoczynkiem i spokojniejszym funkcjonowaniem. Rzeczywiście tak jest. Bierzemy urlopy, dzieci nie chodzą do szkoły, nie mają prac domowych czy dodatkowych zajęć, a my w związku z tym mamy więcej czasu na zajęcie się sobą.Często przyznajemy, że zajęcie się sobą i zainwestowanie skupienia na własnych potrzebach ściśle wiąże się z przejściem na dietę czy ogólnie ze zmianami w obszarze naszego odżywiania.
Wakacje to idealny czas na wprowadzenie pewnych zmian, które w długofalowym wymiarze często pozwalają nam zgubić zbędne kilogramy. Na co jednak zwrócić największą uwagę by dobrze z tym procesem wystartować? Oto kilka cennych rad, które pozwolą od czegoś zacząć:
Wakacje to idealny czas na wprowadzenie pewnych zmian, które w długofalowym wymiarze często pozwalają nam zgubić zbędne kilogramy. Na co jednak zwrócić największą uwagę by dobrze z tym procesem wystartować? Oto kilka cennych rad, które pozwolą od czegoś zacząć:
1. Pij dużo wody.
Odpowiednia podaż wody przyspiesza proces przemiany materii. Pita pomiędzy posiłkami pośrednio usprawnia proces ich trawienia. Przyczynia się bowiem do zwiększonej produkcji kwasów trawiennych. Dodatkowo usprawnia wchłanianie ważnych składników odżywczych i przyswajanie licznych witamin. Nasz organizm składa się z 70% z wody, więc nie zapominajmy o odpowiednim nawodnieniu.
2. 4-5 posiłków dziennie.
Jedząc regularnie, wpływamy na regulację metabolizmu. Posiłki w odpowiednich, zazwyczaj stałych porach napędzają metabolizm i wpływają korzystnie na szybkość przemiany materii, prowadząc tym samym do szybszego spalania. Finalnie następuje redukcja masy ciała. Ostatni posiłek powinien mieć miejsce ok. 3 godzin przed snem.
3. Postaw na warzywa i owoce.
W okresie wakacji sałatki i surówki powinny być podstawą każdego posiłku. Cały wachlarz owoców i warzyw pozwala na tworzenie różnych kombinacji zdrowych przekąsek i potraw. Niewątpliwie są źródłem cennych składników odżywczych oraz stanowią dobre pod kątem kaloryczności, wartościowe posiłki.
4. Zawsze jedz śniadanie.
To postawa żywieniowa każdego dnia. Bez śniadania często nasz dzień żywieniowy wygląda kiepsko. Tracimy kontrolę nad regularnością posiłków, gdyż już z rana nie stosujemy się do zaleceń. To w konsekwencji często zaburza całodzienny schemat żywieniowych. Ponadto okazuje się, że statystycznie osoby niejedzące śniadań, jedzą mniej regularnie, często sporo o późnych porach dnia. To niestety nie sprzyja redukcji nadprogramowych kilogramów.
5. Unikaj smażenia.
Patrząc na to, iż w wakacje jest zazwyczaj ciepło, zredukujmy ciężkostrawne posiłki. Smażenie „obciąża” posiłek zarówno kalorycznie jak i żywieniowo. Jak najbardziej możemy zastąpić smażenie pieczeniem czy gotowaniem na parze. Będzie równie smacznie, a z pewnością zdrowiej i mniej kalorycznie.
6. Postaw na zupy.
To świetna alternatywa dla posiłków nie tylko w wakacje. Zupa to jeden z tych posiłków, który zazwyczaj jest lżejszy i mniej kaloryczny, za to bogaty w witaminy i składniki mineralne. Pamiętaj o tym by niepotrzebnie nie zabielać i nie dodawać zbędnych zasmażek. Zupa soute na chudym mięsie i duża ilością warzyw, odpowiednio doprawiona będzie lekka, smaczna i pożywna.
7. Unikaj fazy-foodów
Będąc na wakacjach niektórzy z nas często szukają szybkich, ale i niestety tanich posiłków. Do tej grupy niewątpliwie należą fast-foody. Pamiętajmy jednak, że ze względu na dużą zawartość w nich tłuszczów nasyconych i cukrów prostych, nie są zdrowym elementem naszej diety. Zbyt częste spożywanie tego tupu pożywienia skutkuje finalnie zwiększonych ryzykiem wystąpienia cukrzycy, miażdżycy i chorób serca. Lepiej wybrać sałatkę lub przekąskę w postaci zdrowej kanapki, np. z razowego chleba, sera lub dobrego jakościowo mięsa (np.indyk) oraz ze sporą ilością świeżych warzyw.
8. Unikaj słodyczy.
To najmniej wartościowa grupa produktów. Skoncentrowana w nich spora ilość tłuszczów trans (nasyconych) czy cukrów prostych (syrop glukozowo-fruktozowy) czyni z nich grupę żywności, której należy unikać. Ponadto spożywanie dużej ilości słodkich, gotowych przekąsek ( batony, wafelki, nadziewana czekolada, babeczki, produkty cukiernicze, itd.) z 1 strony dostarczają ogromnej ilości niezdrowych kalorii, z 2 zaś po takim posiłku szybko stajemy się głodni. Ma to związek z dość szybkim spadkiem glukozy zaraz po szybkim jej wzroście, a to z kolei potęguje szybkie uczucie głodu.
9. Zachowaj rozsądek w piciu alkoholu.
To w dużej mierze puste kalorie. Wiadomo, że jedno piwo czy lampka wina nie zaszkodzi i nie zaburzy przemian metabolicznych. Jednak zbyt duża i częsta na wakacyjnym wyjeździe podaż alkoholowych napojów ( codziennie słodkie drinki, piwo z sokiem czy drinki z gazowanych napojów) to zdecydowanie za dużo dla kogoś, kto dba o racjonalną dietę. Ponadto zbytnia podaż alkoholu, często w postaci słodkiej potęguje chęć jedzenia. Wtedy oprócz pustych alkoholowych kalorii jemy coś jeszcze, więc finalnie mocno możemy zwiększyć kaloryczność dziennego jadłospisu.
10. Ruch to zdrowie.
Pamietajmy o ruchu i wykorzystywaniu wakacji na częstszą aktywność fizyczną. Oprócz lepszego samopoczucia fizycznego, z pewnością będziemy mogli dopomóc redukcji masy ciała, a to również wpłynie na nasz większy komfort psychiczny. Zainwestujmy czas na częstsze spacery, intensywny marsz czy jazdę na rowerze czy na rolkach. Z pewnością nasz dzień z udziałem wysiłku fizycznego będzie lepszy.
Nie pozostaje chyba nic innego jak zacząć stosować się do powyższych sugestii. Nie chodzi o to by od razu trzymać się wszystkiego, chociaż zapewne optymalnie by było. Niech każdy odpowie sobie na pytanie: „ Co dla mnie jest najtrudniejsze?” i zacznie od tego punktu. Każdy, nawet mały, ale powtarzalny krok do przodu zbliży nas do sukcesu, a tym samym do satysfakcji.
Życzę powodzenia wszystkim tym, którzy noszą się ze zmianą swoich nawyków żywieniowych. Czas w końcu podjąć konkretne działania. Myślę, że obecnie trwający okres wakacji jest znakomitym momentem do tej małej, wielkiej w perspektywie zmiany.
Opracowała mgr inż. ds. żywienia człowieka i dietetyki
Anna Maria Protasewicz-Żurawska
Zobacz również
Tagi:
Komentarze użytkowników (0)
Dodaj komentarz
Kalendarz Imprez
Najbliższe wydarzenia
2 - 9 października 2023
Spotkania nt. budów ul. Bursztynowej i Babiego Lata


Nasza ankieta
Czym najczęściej podróżujesz do centrum Warszawy?