Rzodkiew i rzodkiewka na zdrowie
AS Redakcja . | 18 stycznia 2019

Rzodkiew i rzodkiewka na zdrowie
Rzodkiew i rzodkiewka to warzywa, które bardzo często goszczą na naszych stołach. Rośliny mają bardzo dużo substancji odżywczych i są łatwe w uprawie. W dzisiejszym artykule chcemy przyjrzeć się dokładniej tym cennym warzywom. RZODKIEWKA
Jedząc tą tak dobrze znaną nam roślinę, często nawet nie przypuszczamy, jak korzystnie wpływa ona na nasz organizm. Jej zdrowotne właściwości znane były już w starożytnych Chinach, Grecji i w Egipcie. Rzodkiewka zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, znaczne ilości substancji mineralnych- zwłaszcza w liściach (wapń, fosfor, żelazo, potas, magnez, mangan, miedź i inne). Jest w niej też błonnik, cukry, białko w niewielkich ilościach. Występuje olejek zawierający siarkę; wpływa on pobudzająco na procesy trawienia, zwiększa apetyt. Olejek gorczyczny nadaje rzodkiewce specyficzny smak. Systematyczne konsumowanie tego warzywa poprawia wzrok i pamięć (poprawia jasność myślenia i ułatwia przypominanie sobie w danym momencie rzeczy wyuczonych dawniej, dlatego szczególnie polecana jest np. dla dzieci i młodzieży w okresach intensywnej nauki). Spożywanie rzodkiewki przyczynia się do powstawania w organizmie przewagi jonizacji ujemnej, która ma ogromny wpływ na harmonijny przebieg wielu procesów: oddychania, ukrwienia, trawienia, ogólnego metabolizmu, aktywizacji biologicznej. Rzodkiewka posiada 12 ważnych pierwiastków, w tym duże znaczenie ma bardzo korzystny ich zestaw: żelazo + miedź + mangan, który poprawia ukrwienie organizmu. Rzodkiewka wykazuje działanie antybiotyczne, bakteriostatyczne, grzybobójcze, poprawia pracę nerek i wątroby, działa żółciopędnie i żółciotwórczo, przeciwszkorbutowo i wykrztuśnie. Wpływa na porost włosów, zapobiega ich wypadaniu, korzystnie działa też na urodę, bo opóźnia proces tworzenia się zmarszczek. Zalecana jest przy anemii, artretyzmie, astmie, kamicy żółciowej i nerkowej. Pomocna jest także w chorobach przewodu pokarmowego, zapobiega nadfermentacji jelitowej. Rzodkiewka przeważnie spożywana jest na surowo, zatem zachowuje wszystkie biologicznie wartościowe składniki.
RZODKIEW
Warzywo to ma podobne składniki odżywcze jak rzodkiewka, ale jest bardziej bogate w cukry i zawiera więcej suchej masy i nieco mniej witaminy C. Ma dużo soli mineralnych (takich jak fosfor, żelazo, wapń, potas, siarka, magnez) i więcej od rzodkiewki olejów gorczycznych, dlatego jej smak jest znacznie ostrzejszy. Rzodkiew- podobnie jak rzodkiewkę - znano i doceniano już w starożytności. Szczególne znaczenie ma rzodkiew czarna. Często jest spożywana w celach dietetycznych i leczniczych. Działa moczopędnie, pobudza czynności wątroby, wpływa na tworzenie się i prawidłowy przepływ żółci. Zawarte w niej różne biologicznie czynne związki znoszą skurcze mięśniówki gładkiej dróg żółciowych i poprawiają ruchy jelit. Z rzodkwi czarnej produkowane są od wielu lat leki stosowane przy dolegliwościach wątroby i woreczka żółciowego, jako środki żółciopędne oraz łagodnie przeczyszczające. Związki siarkowe w rzodkwi wykazujące działanie dezynfekujące, niszczą wiele rodzajów bakterii w przewodzie pokarmowym, nawet takie, które są oporne na działanie antybiotyków. Sok z rzodkwi polecany jest jako środek wykrztuśny w chorobach dróg oddechowych. W medycynie ludowej używano tego soku jako środka mlekopędnego u matek karmiących. Sok z rzodkwi z miodem ma zastosowanie przy wzdęciach, anemii, gośćcu, zapaleniu korzonków nerwowych. Rzodkiew ma też zastosowanie w kosmetyce (szampony, odżywki do włosów). Świeży sok wcierany w skórę głowy wzmacnia cebulki włosowe i poprawia zdrowotność i wygląd włosów. (są błyszczące i mocniejsze). Spożywanie rzodkwi nie jest wskazane przy ostrych stanach zapalnych przewodu pokarmowego ani przy chorobie wrzodowej, podobnie jak przy ciężkich schorzeniach serca i wątroby.
Syrop na kaszel dla dzieci: krążki rzodkwi posypać cukrem, po 10 godzinach zlać sok i podawać 4- łyżek dziennie, co działa też wzmacniająco.
Ponad 70 odmian nasion rzodkiewki i rzodkwi można nabyć w sklepie świat kwiatów pod tym adresem https://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-warzyw/
Jedząc tą tak dobrze znaną nam roślinę, często nawet nie przypuszczamy, jak korzystnie wpływa ona na nasz organizm. Jej zdrowotne właściwości znane były już w starożytnych Chinach, Grecji i w Egipcie. Rzodkiewka zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, znaczne ilości substancji mineralnych- zwłaszcza w liściach (wapń, fosfor, żelazo, potas, magnez, mangan, miedź i inne). Jest w niej też błonnik, cukry, białko w niewielkich ilościach. Występuje olejek zawierający siarkę; wpływa on pobudzająco na procesy trawienia, zwiększa apetyt. Olejek gorczyczny nadaje rzodkiewce specyficzny smak. Systematyczne konsumowanie tego warzywa poprawia wzrok i pamięć (poprawia jasność myślenia i ułatwia przypominanie sobie w danym momencie rzeczy wyuczonych dawniej, dlatego szczególnie polecana jest np. dla dzieci i młodzieży w okresach intensywnej nauki). Spożywanie rzodkiewki przyczynia się do powstawania w organizmie przewagi jonizacji ujemnej, która ma ogromny wpływ na harmonijny przebieg wielu procesów: oddychania, ukrwienia, trawienia, ogólnego metabolizmu, aktywizacji biologicznej. Rzodkiewka posiada 12 ważnych pierwiastków, w tym duże znaczenie ma bardzo korzystny ich zestaw: żelazo + miedź + mangan, który poprawia ukrwienie organizmu. Rzodkiewka wykazuje działanie antybiotyczne, bakteriostatyczne, grzybobójcze, poprawia pracę nerek i wątroby, działa żółciopędnie i żółciotwórczo, przeciwszkorbutowo i wykrztuśnie. Wpływa na porost włosów, zapobiega ich wypadaniu, korzystnie działa też na urodę, bo opóźnia proces tworzenia się zmarszczek. Zalecana jest przy anemii, artretyzmie, astmie, kamicy żółciowej i nerkowej. Pomocna jest także w chorobach przewodu pokarmowego, zapobiega nadfermentacji jelitowej. Rzodkiewka przeważnie spożywana jest na surowo, zatem zachowuje wszystkie biologicznie wartościowe składniki.
RZODKIEW
Warzywo to ma podobne składniki odżywcze jak rzodkiewka, ale jest bardziej bogate w cukry i zawiera więcej suchej masy i nieco mniej witaminy C. Ma dużo soli mineralnych (takich jak fosfor, żelazo, wapń, potas, siarka, magnez) i więcej od rzodkiewki olejów gorczycznych, dlatego jej smak jest znacznie ostrzejszy. Rzodkiew- podobnie jak rzodkiewkę - znano i doceniano już w starożytności. Szczególne znaczenie ma rzodkiew czarna. Często jest spożywana w celach dietetycznych i leczniczych. Działa moczopędnie, pobudza czynności wątroby, wpływa na tworzenie się i prawidłowy przepływ żółci. Zawarte w niej różne biologicznie czynne związki znoszą skurcze mięśniówki gładkiej dróg żółciowych i poprawiają ruchy jelit. Z rzodkwi czarnej produkowane są od wielu lat leki stosowane przy dolegliwościach wątroby i woreczka żółciowego, jako środki żółciopędne oraz łagodnie przeczyszczające. Związki siarkowe w rzodkwi wykazujące działanie dezynfekujące, niszczą wiele rodzajów bakterii w przewodzie pokarmowym, nawet takie, które są oporne na działanie antybiotyków. Sok z rzodkwi polecany jest jako środek wykrztuśny w chorobach dróg oddechowych. W medycynie ludowej używano tego soku jako środka mlekopędnego u matek karmiących. Sok z rzodkwi z miodem ma zastosowanie przy wzdęciach, anemii, gośćcu, zapaleniu korzonków nerwowych. Rzodkiew ma też zastosowanie w kosmetyce (szampony, odżywki do włosów). Świeży sok wcierany w skórę głowy wzmacnia cebulki włosowe i poprawia zdrowotność i wygląd włosów. (są błyszczące i mocniejsze). Spożywanie rzodkwi nie jest wskazane przy ostrych stanach zapalnych przewodu pokarmowego ani przy chorobie wrzodowej, podobnie jak przy ciężkich schorzeniach serca i wątroby.
Syrop na kaszel dla dzieci: krążki rzodkwi posypać cukrem, po 10 godzinach zlać sok i podawać 4- łyżek dziennie, co działa też wzmacniająco.
Ponad 70 odmian nasion rzodkiewki i rzodkwi można nabyć w sklepie świat kwiatów pod tym adresem https://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-warzyw/
WARTO WIEDZIEĆ
Wszystkie warzywa rzepowate wskazują działanie przeciwszkorbutowe, polecane są przy zaparciach, także jako środek moczopędny i wykrztuśny. Przy ostrych schorzeniach żołądka i jelit spożycie tych warzyw nie jest wskazane.
![]() |
Zobacz również
Tagi: dobra, forma, warto, wiedzieć, sklep, świat, kwiatków, nasiona, warzyw, produkcja, świeży, sok, medycyna,
Komentarze użytkowników (0)
Dodaj komentarzKalendarz Imprez
Najbliższe wydarzenia
10 maja - 27 września 2023
Psie spacery z trenerem psów w Wesołej
16 - 24 września 2023
Dni otwarte Miejsc Aktywności Lokalnej


Nasza ankieta
Jaką potrawę wielkanocną lubisz najbardziej?